Darovat na Křídla pomoci

Jak se má Fabián

Zpět na příběh

Podzim byl pro mne ve znamení samé nemoci. Byl jsem také pár dnů v nemocnici, několikrát jsem onemocněl a musel rušit veškerý program, včetně služeb asistence.

Úplný závěr roku onemocněli rodiče a sestřička, a hodně dlouho se z toho dostávali, skoro až do půlky ledna. Přidal se i můj kamarád kocourek, který musel také do nemocnice. Vánoce ale byly a dostal jsem od Ježíška auta, bagr a malé piáno, z toho jsem měl velkou radost.

V lednu už jsem ale naskočil na svůj režim a když jsme byl s asistentkou venku, mohli rodiče opočinout a nabrat síly. Jinak jsem začal zase rehabilitovat a jezdit po terapiích. S asistentkami jsem si to užil hlavně doma, různým hraním, případně jízdou ve vozíku, protože přeci jen bylo ještě hodně chladno a hlavně mokro a to na hřiště ještě nemůžu. Už se těším moc na jaro, až bude teplo.

Prázdniny uběhly moc rychle. Polovinu jsem promarodil. Hlavně tedy na začátku jak byla velká vedra. Vůbec mi to nedělalo dobře, několikrát jsem se přehrál, měl záchvat, zvracel jsem …. bylo to náročné období. Druhou polovinu prázdnin jsem si ale moc krásně užil. Samé výlety a cestování s rodiči a procházky s tetami asistentkami.

Září začalo slibně, ale hne po prvním týdnu jsem opět onemocněl a do školy se vrátil až v říjnu. Byl jsem nemocný a pak se ještě nakazil nějakým virem, že jsem byl i s mámou v nemocnici. No cesta sanitkou byla pro mne nová, tu předchozí si nepamatuji. Vše jsem ale nakonec zvládl a nyní si užívám teplého podzimu opět cestováním v přírodě. Čekají mne také rehabilitace a různá vyšetření.

Váš Fabiánek

V květnu a červnu jsem stihnul být 2x nemocný, vlasně i teď, na konci června, jsem si prázdniny prodloužil díky nemoci. Nějak mi nevychází ty konce roku a vysvědčení si asi raději vyzvedávám až v září.

I přesto jsem ale během těchto měsíců stihnul hromadu věcí. Byl jsem v Praze na intenzivní rehabilitaci, jezdil jsem pravidelně na Logopedii, Ergoterapii v Hustopečích a v Brně, pohybové terapie v Brně a ve Zlíně, hiporehabilitaci v Lipůvce a konzultace ve skoliotické poradně v Brně. Na závěr pak opět cvičení v Praze. To byly všechno zajímavé výlety s rodiči. Strávil jsem také mnoho času na různých hřištích a cestováním.

S tetou asistentkou jsem si pak volné chvíle užil výletováním po Brně, na přehradu, na hřiště, na zmrzlinu a vše to bylo velmi zábavné. Tedy pokud jsem měl dobrou náladu nebo také třeba nepršelo. Když prší hrajeme si doma, nejraději si posílám míč. Někdy jsem unavený, tak to tety se mnou nemají úplně lehké. Jsem za ty výlety a čas jen pro sebe, velmi rád.

Všem přeji nádherné léto, Fabiánek s rodiči

Únor a březen uběhl hrozně rychle. Nejprve jsem byl hoodně dlouho nemocný. Jedna rýma za druhou, kašel. Potom jsem zase doháněl všechny přehozené termíny. Vyšetření u doktorů a terapie. Vyrostl jsem z korzetu i ortéz. Korzet už mám nový, musil se zaměřil a několikrát odzkoušet a upravit. Celkem si ale už zvykám. Ortézky ještě pojišťovna neschválila, tak neproběhlo ani sádrování. Konečně mi dorazila jedna součástka z vozíku a od listopadu jedna tyčka na speciální kočár. Ta tedy byla pěkně drahá. Ale aspoň když prší může se mnou teta asistentka jezdit venku. Na vozíku je problém. Počasí moc nepřálo a byla ještě hodně zima, i přesto jsem s tetou jezdil ven a pozoroval okolí, jeřáby, hrál si na hřišti a také jezdil šalinkou, když má Brno teď konečně své minimetro 🙂

Už se lepší počasí tak se těším na víc takových výletů.

Váš Fabiánkem

Do nového roku jsem vplul celkem zdráv, alespoň v lednu. Držel jsem se opravdu celý měsíc. Takže jsem byl hodně s tetou asistentkou venku na pozorovacích cestách a výletech, včetné mého oblíbeného cestování v MHD. Nejraději mám momentálně jízdu trolejbusem. Když bylo studené počasí tak jsme si hráli s míčem nebo jinou hračkou.

Mezitím vším jsem ale hodně jezdil na koni, zkoušel nové rehabilitační přístupy a absolvoval zubní ošetření. To jsem sice zvládl bravurně ale otlakem nástroje se mi rozjelo komplikované hojení „hnisajícího“ rtu, které není po 3 týdnech ještě zahojeno. Stihlo mě potom nějaké zvracení a rekonvalescence a konec měsíce završuji rýmou jak „trám“, neboť mám nos jako ti hodní Zdravotní klauni v Dětské nemocnici. V únoru jsem zvládl i nějaké kontrolní vyšetření a čeká mě řešení zhoršující se skoliózy. Uvidíme tedy co mne čeká dál. Prvně se ale musí uzdravit z nachlazení.

Váš Fabiánek

Začátkem prosince jsem ještě stonal, ale naštěstí se mi pak podařilo se nějak zvetit a po nekonečných týdnech začít užívat i venku. Ve škole se na mě těšili a nejen tam, ale i na intenzivní terapii na kterou jsem chodil každý den. Mezitím jsem mohl vyrazit párkrát s tetou na výlet a rodiče vzali sestřičku na bruslení a do kina. Já si užíval procházek, pozorování a huraaaaaaa teď i radovánek na sněhu. Mám nové specální sáňky a je to s nimi úplně bomba zážitek. A to válení ve sněhu. Zima je prostě super. A slyšel jsem o tom, že budou Vánoce. Moc mi to sice neříká, ale prý se rozdávají dárečky, tak snad také nějaký dostanu.

Všem moc děkuji za Vaši podporu během roku, díky které jsem si užil výletování a přeji hromadu zdravíčka do dalšího roku,

 

Váš Fabiánek

Letošní podzim není ke mě přívětivý. Po zánětu kyčlí, který jsem pak ještě musel několikrát řešit na ultrazvukovém vyšetření byl pouze začátek. Navázala na to nepříjemná rýma, která se zdála, že brzy přešla. Po týdnu zdraví se ale vrátila v podobě nějakého zánětu nosohltanu, zadní rýmy a vše přešlo v kašel, který nechtěl skončit a trval přes 3 týdny. Pak jsem musel absolvovat zubní pohotovost, kde mi řezali nějaký zánět a čistili. Nasazená antibiotika mě neudělala vůbec dobře a hodně jsem zvracel.

S tetou jsem nyní mnoho času nestrávil, jsem skoro pořád doma, takže se žádné výlety nekonají, což mě strašně mrzí. Jakmile mi ale bude lépe, hned zase vyrazím s radostí ven.

Váš Fabiánek

Léto uběhlo letos snad nějak moc rychle. Zima přišla tak rychle, že jsem se ani nevzpamatoval a už je listí na zemi. Hodně jsem cestovat a s rodičí výletoval co to šlo.

Mezitím jsem také s paní asistentkou jezdil na své klasické oblíbené procházky a projížďky MHD.

Školní rok už je také pořádně rozjetý a mám tam nové spolužáky se kterými se teprve slaďuji. Bohužel jsem ale onemocněl, postihl mě oboustranný zánět kyčlí. Asi jsem měl nějakou bezpříznakovou virózku, která mě potrápila tímto způsobem. A přestože jsem samostatně nechodící, nemůžu skoro 3 týdny chodit vůbec, ani si stoupat. Za sebou mám také mnohá vyšetření v nemocnici a bylo to mnohokrát hooodně nepříjemné, bolestivé a zdlouhavé. Byli jsme kvůli konstrukční vadě vozu také prývě před touto nemocí odkázání jen na cesty hromadnou dopravu a i když ji mám rád, bývalo to, hlavně pro rodiče, hodně psychicky a časově náročné.

Díky zánětu kyčlí jsem se tetou asistentkou nechal tedy pořád vozit, bez hraní na hřišti, a byl jsem rád za přiměřené jízdy trolejbusem, který teď miluju nebo pozorování lidí ve městě. Tak snad už to bude lepší a budu se vracet do normálního režimu na který jsem zvyklý.

Přeji krásný a ještě sluníčkový podzim,

Fabiánek

Konec školního roku už je dávno za mnou. Byl jsem nemocný, asi 2 týdny, ale na konci jsem si mohl dojet pro vysvědčení, to mi vyšlo. Letošní léto je hodně horké, ale rodiče mi nechali dát žaluzie abych se doma nevařil, jinak to snážím hodně těžko.

Čeká mě v srpnu na týden příměstký tábor pro děti jako já, kam se moooooc těším, protože tam budu s ostatními dětmi a bude sranda. S rodiči jsem byl v Aqua parku, ve Snoezelenu, na mnoha hřištích a výletech. Taky na dovolené v Olomouci a v Zoo. Dva týdenní intenzivní zázraky s terapií Feldenkrais a Child’Space s Ergoterapií mám za sebou. Čeká mě také ještě návštěva rodiny a dovolená ve Dvoře Králové.

Na bazény musím chodím teplé, vždy když jdu ven, i když je teplo, onemocním. Jako teď, kdy jsem měl teploty několik dnů. No a díky asistenci si mohli rodiče se sestřičkou vyrazit do kina a na výlet na hrad nebo rozhlednu, kam já se nedostanu a vůbec mě to nebaví.

Všem přeji krásné léto, ať utíká pomalu a všichni jste zdraví,

 

Fabiánek

Nějak to straaaaaašně moc rychle běží. Únor byl ve znamení nemoci, rodinka zase celá lehla s Omicronem, ale zvládl jsem to bez hospitalizace. Jenom mám hodně rozhozené krevní odběry, tak uvidíme při dalších odběrech, jestli to bude třeba řešit dál.

Stihl jsem nějaké pravidelné terapie a vyšetření a také hlavně výlety s asistentkou do zoo, na brněnskou přehradu, na zmrzlinu, na cvičení, na vláčky a bylo plno radosti. Také jsem si užil plavání v bazénu.

No a už jsem zase nemocný, tak se doma léčím a nepřetržitě doma cvičím.

Váš Fabiánek

Vánoce uběhly hooodně rychle.  Letos to bylo fajn, byl jsem zdravý a mohl jsem navštívit i některé členy rodiny. Silvestrovská noc mě hodně rozhodila, to jsem měl velké strachy a smutek.

Během ledna jsem si tet z osobní asistence nestihl užít, vše se měnilo za pochodu kvůli nemocem. Ale to asi všichni znají. S jednou novou jsem se ale stihl s radostí seznámit.

Také jsem cestoval po všech dříve odložených terapiích a pěkně jsem si to užil.

Vysvědčení v kapse a leden za mnou. Nějak rychle to uteklo.

Listopad byl velmi náročný měsíc. Vlastně jsme celý proleželi, celá rodina. Moc dobře mě nebylo, měl jsem nos jak balónek.

Až teď v prosinci mám nové termíny na terapie a taky chodím mezi spolužáky. Jsem za to rád. A blíží se Vánoce. Rád se projíždím po městě a prostě venku, všechno svítí a je to veselé. I když někdy nálada není ta ideální.

Všem přeji krásné vánoční svátky a děkuji za Vaši podporu během celého, tak náročného roku,

Váš Fabiánek

Měsíc říjen je skoro u konce. Byl takový hodně akční, jako už je u nás pořád. Terapie, nové zaučování asistentky, výlety, nemoci. Nemocí se přes nás přehnalo hodně. A to počasí, jedna velká nádhera. Listí, krásné barvy a sluníčko. Hodně času jsem si posílal balonky. Nakonec i ty nejmenší. To se mi teď hodně líbí. A příští týden si jedu pro ortézy. Jsem zvědavý, jak to zvládnu.

 

Váš Fabiánek

Po nemoci jsem nastoupil do školy. Huráá aspoň nějaká změna. Letos jsem se těšil, mám novém spolužáky. A také jsem na plno vplul do všech rehabilitací a terapiíí, několikrát týdně.

Zacestoval jsem si i poprvé za hranice k zaměření výroby nové kompenzační pomůcky. No balón mě samozřejmě provázel po celou dobu. Jen při sádrování jsem jej musel odložit.

S tetou asistentkou jsem si užil pomoc s výběrem dárku, zmrzlinku a procházku po městě. Přišlo zase i na hrátky s míčem. To teď prostě žádný den nevynechám.

 

Fabiánek

Srpen naběhl při mé nemoci a prázdniny se přehouply k blížícímu se konci. Letos mi moc nevychází koupání, buď jsem nemocný nebo jsou bouřky. Tak si alespoň užívám hrátek s míčem, vláčky, autíčky, na pískovišti či v parku nebo na procházce či při jízdě na speciální tříkolce.

Tento měsíc byl pro mě hodně akční. Začaly prázdniny! Hurrráááá! Velké teplo a koupačka. Hrátky na hřišti. Taky hodně bouří, a toho se teda bojím. Tak si pořád zacpávám ucho. A rodiče mě uklidňují. Dvakrát jsem ale onemocněl, takže musím odpočívat. Moje teta asistenta taky, takže ji asi uvidím až po prázdninách. Ostatní jsou obsazené. No a taky jsem zvládl různé pravidelné kontroly, vyšetření a intenzivní rehabky. Návštěvy po rodině byly taky fajn. I ta tříkolka mi neunikla. No a teď se musím léčit, rýmečka mě ničí 🙁

Červen je teplý měsíc. Konečně. Vlastně až moc. Jsou taková tepla, že ani nemůžu usnout a večer spát. Ale můžu být pořád venku, to mě baví. S asistentkou na prochajdě a krmení kačenek. Byl jsem taky celý víkend s rodiči u vody a ve vodě. No bohužel jsem onemocněl, tak teď dělám lumpárny doma, protože už mi otrnulo. Snad se stihnu ještě rozloučit ve škole, uvidíme.

Fabiánek

Deštivý měsíc. Pár dnů bylo hezky, tak jsem je využil na hraní venku či k jízdě na Lopedu. Začala mi konečně zase škola, moc jsem se tam těšil. Jsem tam rád se svými kamarády. Zvládl jsem také cesty po doktorech a k nové cvičící tetě v Ostravě. Brzy mě čeká řešení speciálních ortéz v Rakousku. Moc se ale teším na léto, hlavně na teplou vodu.

Fabiánek

Tento měsíc je velmi zvláštní, samé změny počasí. Někdy mne to hodně zmohlo. Občas jsem mohl trávit čas v doprovodu paní asistentky na hřišti, u rybníčku, na procházce. Někdy jsme se ale museli schovávat.

Byl jsem také na různých terapií a těším se příští týden do školy. Děti a kamarádi mě po tak dlouhé době moc chybí a škola doma mě moc nebaví. Jen se bojím toho testování.

Ať už přestane pršet a sněžit a můžeme si konečně užívat venku jara,

Fabiánek

 

Škola mi moc chybí, hlavně moji kamarádi. Na kontakt s nimi se již nemůžu dočkat. Počasí je aprílové a na velké hrátky venku to ještě není. Tak se snažím doma zabavit učením a hraním, občas s vycházkou s paní asistentkou. Jak jinak, krmení kačenek, je náš hlavní cíl.

Mám za sebou i některá kontrolní vyšetření, po delší době není dobrý EEG záznam, ale snad jen tím, že rostu a vyvíjím se. Zatím si z toho velkou hlavu nedělám. Ostatně brzy mě musí rodiče ostříhat vlásky, i když to nemám rád. Jsou prstě již dlouhé.

A mám intenzivní rehabilitační pobyt, tento měsíc již druhý. Taky díky tomu zvládám zase o trochu víc lumpárek (jak říká maminka).

Těším se na jaro a všem hlavně zdravíčko,

Fabiánek

Zimní měsíce mnoho zimních radovánek nepřinesly. Než mi stihli doručit na vyzkoušení mé první sáňky, tak sníh roztál. Ale předtím jsem i se svojí osobní asistentkou pojezdil jeden den na půjčených bobech. Bylo to super, pořádně jsem se zasmál. S rodiči jsem stihnul taky výlet na lehce zasněžený kopec kousek za Brnem. Třeba ještě sníh napadne a užijeme si s rodinou i více času se sněhem. Jinak nikam nemůžeme, přitom bych tak strašně rád vyrazil za rodinou nebo do zoologické zahrady za zvířátky. No a úplně nová věc pro mě bylo moje první vysvědčení. A těch pochval! Byl to moc fajn den.

Mějte se krásně a zdravě, moc za vše děkující Fabiánek

Vánoční období uteklo velmi rychle. Letos smutně, bez zbytku rodiny. Ale na procházky se jít dalo a vše bylo ve zdraví. Občas nějaké terapie nebo kontrolní vyšetření.

Dostal jsem od Ježíška mnoho dárečků, hlavně vše kolem vláčků a vláčkodráh, to mě teď baví nejvíce.

A taky jsem si letos poprvé užil trochu sněhu povozením na bobách a lopatě.

Těším se na další slibovaný sníh a výlet s tetou asistentkou.

 

Fabiánek

Tenhle měsíc běží nějak rychle. Pár dnů jsem byl ve škole. Také jsme jeli na intenzivní terapeutický pobyt, kde terapeutický přístup kombinován s pejskem a někdy kočičkou. Prostě co víc si přát, bylo to nádherné. Sluníčko sice moc nesvítí, ale podařilo se vyrazit i na tříkolku. No a koníci, ergoterapie a logopedie nesmí chybět. Prý dostanu také dárečky, na to se už moc těším. S tetou asistentkou jsem si užil výletu k rybníčku, kde rád krmím kačenky a pozoruji okolí.

Děkuji všem dobrým duším, které mi pomáhají finančně přispět na čas strávený s osobní asistentkou. Krásné vánoční dny, sváteční rodinnou pohodu a veselejší příští rok.

Listopad mám rád, je hodně barevného listí, plno kaluží a občas i krásné teplíčko.

Ve škole teď být nemůžu, tak se učíme s rodiči zase doma. Je to náročné, ale zvládám vše s přehledem. Mám za sebou několik lékařských kontrol a intenzivní terapeutický pobyt.

Výlety na čerstvém vzduchu se snažím udržet si pořádnou kondici. Člověk nikdy neví, na jakého bacila kde narazí. A když jsem venku, hlavně také díky osobní asistenci, můžu vesele pozorovat vše, co mám rád …. a teď to jsou hlavně bagry.

Listopad, hlavně všem ve zdraví … od Fabiánka

Inu tento měsíc je počasí pěkně střídavé. Ale když je hezky, je třeba využít každé příležitosti pro venkovní radovánky. Naučil jsem se jízdu na tříkolce a mám nově i helmu. Bezpečnost musí být. Hodně jsem také po různých doktorech, ale zvládám to dobře. Zatím se držíme ve zdraví.

Fabiánek

A je to tu, už je to tady, stal se ze mě školák. Uteklo to tuze rychle a už jsem se rozloučil ze školkáčky. Tak si teď zvykám na nový režim. Vše kolem je nové. Stihl jsem si odskočit také na týdenní intenzivní terapeutický pobyt a čekají mě další. Do toho se šíří kolem zase nemoc, tak uvidíme co a jak bude. Zatím jsem s tetami z asistence vyrazil, několikrát, pozorovat auta, vlaky a kačenky. Miluju také hřiště, trampolíny nejvíc. Dokud je hezké počasí. A zase jsem ochutnal na cestách lízátko, bylo skvělé.

Fabiánek

Srpen je hooodně teplý měsíc, tak teplý až jsem z toho onemocněl. Podařilo se mi brzy uzdravit a vyrazil jsem do Prahy na intenzivní terapii. Taky jsem byl na výletě i několikrát v bazénu. No a byl za mnou i pejsek a za druhým jsem dojel já.

Fabiánek

Tento měsíc začaly oficiálně prázdniny. Počasí je všelijaké, letos si vody asi moc neužiju, studenou nemám rád. Jednou jsem si ale bazén vyzkoušel. Mám za sebou jeden intenzivní terapeutický týden a hned na něj navazoval další. Teď budu odpočívat a užívat si prázdnin.

Tento měsíc už si užívám větší srandy. Konečně už zase někam jezdíme. Byl jsem v Praze na intenzivní terapii a zkusil jsem tam mnoho nových věcí. Taky mě pomáhal pejsek, kterého mám ale moooc a moooc rád. Potom jsem byl na vyšetření v Opavě a hodně si užil cestování. A straaaaašně moc jsem byl rád, že už konečně zase vidím babičku. Už se moc těším na léto a cachtání.

Fabiánek

U nás je i nadále veselo, pořád jsme většinu času všichni doma a tedy pospolu a nejezdíme na žádné terapie ani návštěvy. Už se ale na všechny v příštím měsíci moc těším.

Naštěstí jsme všichni zdraví, venku je sluníčko tak chodíme do přírody na procházky a koukat na zvířátka. Taky rád pozoruji šalinky a vláčky z různých mostů. Nedávno jsem vyzkoušel i trampolínu a pořádně jsem si to užil.

Přišel duben a už od konce předchozího měsíce je všechno jinak. Změnilo se tolik věcí, ani to vše nechápu. Jsem teď pořád doma, nikam nejezdíme, jenom na procházky. Nejsem s kamarády ze školky, ani s tetama. Už dlouho jsem neviděl ani babičku, ani žádnou tetu na cvičení. Ale doma lumpačím o 106, strašně mě to baví. Všechno rozhazuju, honím kocoura, Termix patlám po zemi a všem, čeho se dotknu. A to hodně zlobí sestřičku. Takže je u nás veselo, neustále.

Po nemocích v minulém měsíci jsem najel postupně zase na každodenní režim. Občas je krásné počasí, tak si užívám výletů a občas i krmení kačenek, s osobní asistentkou.

Také jsem byl na intenzivním terapeutickém pobytu, v Praze. Užil jsem si i období masopustu a karnevalů. A vše začíná krásně kvést.

Fabiánek

Tento měsíc, tedy už v průběhu ledna, jsem onemocněl. Začalo to nenápadným pokašláváním až jsem nakonec prostonal 3 týdny. Nevyhnul jsem se ani antibiotikům, tentokrát to bylo náročné a všichni se báli, že skončím v nemocnici. Naštěstí jsem to po mnoha nevyspalých nocí, zvládl. Teď už koneně zkouším zase navštívit školku. Všechny terapie se musely odsunout a přeobjednat. Nakonec se ode mě nakazila mamka, sestřička a nakonec i tatínek.

A chřipková sezóna se teprve blíží. Snad už to mám tentokrát za sebou. Všem přeji hlavně zdravé dny 🙂

Fabiánek

Vánoce a všechny návštěvy jsem si užil přímo parádně. Uteklo to hodně rychle ale do školky jsem se už těšil. Přeci jen, kamarádi jsou kamarádi, i když s dospělákama to taky není zlý.

V lednu jsem již stihnul několik terapií, například ergoterapii, logopedii, kraniosakrální osteopatii a další. Před sebou mám inzenzivní pohybovou terapii v Brně a čeká mě cesta do Blanska a Opavy. Bohužel jsem už stihl zase i zubaře a to už tedy fajn nebylo.

Na tetu asistentku jsem se těšil ohromně, společně jsme si užili výlet a krmení kačenek, které miluju.

Moc děkuji, že tu jste ❤❤❤🌺🌺🌺

Letošní prosinec se počasí střídá jak na apríla. Ale celkem se mi to daří zvládat. Stal se ze mě milovník povidel, vím kde jsou a lednici nedám pokoj. Vlastně si je teď konečně užívám, zvládl jsem vytržení bolavého zoubku, kde byla již infekce. Hodně se mi potom ulevilo.

Taky mám teď období, kdy se chci krmit sám. Zkouším to důkladně, takže rodiče mají pořád co uklízet.

Mám za sebou rehabilitace, ergoterapii, užívám si logopedii a taky se moc těším na vánoce. Třeba mě čeká zase nějaká ozvučená šalinka nebo vlak, protože ty současné nedám z ruky 🙂

Přeji krásné svátky všem, mnohonásobně i těm, kteří mi přispívají na osobní asistenci. Moc si toho vážím a v čase, kdy jsem s asistentkou si užívám další nové lumpárny a aktivity.

Těším se na vás v příštím roce,

Fabiánek

Listopad je v běhu, za chvíli bude Mikuláš a pak Štědrý den. Já mám venku svůj první zoubek, asi spolknutý a už mi roste nový. Taky jsem ostříhaný, byl to boj 🙂

Za chvíli budu mít svůj první vozík a chodítko k vyzkoušení. Podzim už se přiochladil, tak nezbývá mnoho času na hrátky venku. Proto jsem si také našel, vedle autíček, novou kamarádku „panenku“.

Krásný podzim

Podzimní měsíce ubíhají za krásného počasí, tak se mě drží i zdravíčko. Rás cestuji s rodiči a asistentkami po venku, krmím zvířátka a pozoruji co se kde dá. Co nejvíc času trávím venku, dokud to jde.

Opožděne jsem oslavil narozeniny a dostal hromadu autíček a dopravních prostředků.

Také jsem byl na intenzivním terapeutickém pobytu v Praze. Vyzkoušel jsem lekci plavání a pohybový kroužek v divadle a nově ergoterapii.

Všem přeji krásný a slunečný podzim 🙂

Nový školní rok začal a po týdnu lumpáren s kamarády, jsem onemocněl. Aby ne, když se tak výrazně ochladilo. Rýma a hlavně nekonečný kašel mě trápily, na můj vkus, až hoooooodně dlouho.

Teď už jsem zase zdravý a věřím, že na dlouho. Stihl jsem už ale i hiporehabilitaci, výlet a krmení kačenek v parku, také díky tetě z Heweru, kde mi chodí dělat osobní asistenci.

Krásný podzim od Fabiánka

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci a já už se nemůžu dočkat kamarádů ve školce. Jeden zoubek mám vytržený, druhý mě brzy čeká, až nebude takové teplo. Musel jsem brát i léky. Mám za sebou nějaké terapie a zaměření podzimních botiček na Slovensku. Letos jsem přišel na chuť vodním hrátkám a rád krmím vše živé. Jezdíme je krmit i s tetami. A když to jde sem u vody, letos je to poprvé, tak mám radost 🙂

Po rychlém terapeutickém létu jsem vplul do běhu prázdnin. Červenec s měnícím se počasím mi dovoloval lumpárny u vodotrysků a na přehradě. Dokonce jsem přišel i na chuť vodních letních radovánek. S asistentkou lumpačím s radostí na hřišti, na prcházkách a taky jezdíme krmit kačenky a holuby, což mám moc rád. Byl jsem na terapii v Čechách, několikrát na hipoterapii. Zvládl jsem oční vyšetření, odběr krve a teď mě hodně trápí bolesti zoubku.

Krásné léto všem, Fabiánek

Poslední měsíc uběhl neuvěřitelně rychle. Konec školního roku, podání přihlášek do školy a potvrzený odklad povinné školní docházky. Vyšetření očí kvůli atrofii zrakového nervu. Je krásně, někdy až hodně velké teplo, to potom přichází obrovská únava. Výběr vozíku, řešení auta, pořád se kolem něco děje. Kraniosakrální terapie a Bobath terapie. Pobytová týdenní intenzivní terapie v Praze. No a nechyběla ani terapeutická konzultace v Ostravě při konceptu Movement Lesson. Opravdu to byl velmi akční a vyčerpávající měsíc pro všechny.

Obrovské díky vám všem, kdo mě pomáháte a podporujete, Fabiánek s rodinou

Květen jsem měl celkem klidný, mnoho návštěv doktorů se nekonalo, terapií tak akorát. Ale to počasí. S paní asistentkou jsem si chtěl zajet na procházku a pozorovat zvířátka. Pokaždé ale pršelo, občas úplně nečekaně. A tak jsem si našel novou zábavu. Kaluže a louže aneb hrátky s kamínky. Snad se to příští měsíc zlepší.

„Poslední týdny mě provázelo nepříjemné nachlazení a velká rýma. Musel jsem zůstat doma a odpočívat. Být v klidu ale já moc neumím, láká mě totiž lumpačení v jednom kole“.

Fabiánek byl na obhlídce a zkoušení invalidního mechanického vozíku a v budoucnu jej čeká další zkoušení a vybírání. Poslední týdny byl doma a léčil se z nachlazení. Tento týden jej čeká zápis do školy, kde zároveň požádáme o odklad.

Samozřejmě prozkoumával, co kde šlo a dostal novou hračku, se kterou si i chvíli hrál. Autíčka, vláčky a šalinky má prostě rád 🙂

 

 

V březnu už se oteplilo a vše kolem krásně rozkvetlo. Po uzdravení z rýmečky jsem opět cestoval po rehabilitacích a terapiích. Byl jsem zase také v Praze, tentokrát jsem zvládl celý týden.

Taky se našel prostor na výlety, nejraději mám pozorování šalinek, vláčků a aut.

Navštívila mě i pracovnice Rané péče, vyzkoušel jsem nové pomůcky a oblíbil si vibrační hračky.

 

Koncem ledna mě potrápilymenší a větší rýmečky, také ouško. Byl jsem i na pohotovosti a bohužel jsem musel odvolat intenzivní terapie v Ostravě a Třinci.

Škoda, moc jsem se těšil na tety. V únoru mi ale naštěstí vyšla Praha a bylo to moc fajn.

Teta terapeutka Petra se mnou prováděla zajímavé věci a už se těším do Prahy na další intenzivní Feldenkrais terapii, tentokráte v březnu.

Fabiánek

Období svátků už je za námi. Všem přeji jen samé hezké věci – po celý rok.

Byl jsem nemocný, ale zvládl jsem rychlé uzdravení, moje imunita se neustále zlepšuje.

Užil jsem si intenzivní předvánoční rehabilitační pobyt v Praze, vánoční návštěvy a zkoušel různé nové věci.

Moc děkuji všem, kteří mě pomáháte, mám vás rád ❤❤❤

 

Děkuji všem, kteří mě pomáháte a přeji krásné adventní dny.

Já si užívám větší tmy, zářících světýlek, šalinek a lidí ve městě. Baví mě lumpačit ve vaně, házet, prozkoumávat a přád něco vymýšlet 🙂

Rád tvořím a vyvádím veselosti s kamarády, společnost mám moc rád.

 

Léto už je za námi, bylo krásně slunečné a mnoho času jsem trávil venku. Myslím, že bylo nejkrásnější, opravdu jsem si jej užíval.

Teď mám za sebou trhání bolavého zoubku a čeká mě ergoterapie a kontrolní vyšetření na neurochirurgii.

Všem přeji krásné podzimní dny 🙂