Darovat na Křídla pomoci

Jak se má Jaromír

Zpět na příběh

Dobrý den.Moc Vás s Jardou pozdravujeme a děkujeme za podporu.V únoru jsme všichni doma onemocněli a stále to není v pořádku.Nebýt asistence,tak bych si vůbec nemohla odpočinout.Jarda se už těší ven a do stacionáře.

Zdravíme s Jardou.Co se dělo v lednu?Jarda využíval asistence i odlehčovací služby, navíc měl i odlehčovací víkend a lyžování díky příspěvku Pečovatele, což si dostatečně užil.Bylo to moc fajn a děkujeme.

Dobrý den. Zdravíme s Jardou všechny a přejeme vše nejlepší v novém roce. Vánoce jsou za námi, bylo to vyčerpávající a bylo toho dost, Jarda ty svátky snáší čím dál hůř a je to velmi náročné, bez asistentů si to neumím ani představit. Děkuji za Vaši podporu.

Dobrý den. Listopad byl pro Jardu  plný akcí. Především díky mé další operaci a pobytu v nemocnici. Výlet do Zoo na Svatém Kopečku, sauna s asistentkou, výlet na farmu, kino. Nyní s prvními vánočními ozdobami a světýlky už má Jarda Vánoce, stále by jen chodil na náměstí na stánky a na punč a utrácel. Děkuji velice za podporu při úhradách za osobní asistenci.

Dobrý den.V říjnu se Jára zúčastnil odlehčovacího víkendového pobytu s asistenty a také strávil týden na horách s aktivizační službou, kde se učil vařit a postarat se v rámci svých možností sám o sebe. Děkujeme za podporu a přejeme krásný podzim.

Dobrý den.Srdečně Vás s Jardou pozdravujeme a opět přidávám informace,jak se Jarda má.Po prázdninách byl trochu obtížný rozjezd na ranní vstávání do stacionáře,ale to je každý rok.Nakonec to jde.Největším zážitkem byla návštěva dožínek v Náměšti na Hané,kde se Jára s asistentkou zúčastnili vystoupení jeho milované hanácké kapely „Sracené ráj“.

 

Dobrý den. Dovoluji si opět přidat informace, jak Jára využívá asistenci a jak se mu daří. Jára měl v srpnu několik asistencí během nemoci, také i přes noc, opékal s asistenty špekáčky a navštívil kino. Měl v plánu i návštěvu své oblíbené kapely Stracené ráj, ale bohužel díky nemoci jsme to odložili na září. Prázdniny končí a opět mu začne docházka do stacionáře, na což se již moc těší.

 

Dobrý den.Jára si v červenci užil asistence jak v odlehčovacím pobytu,tak i s osobními asistenty.Síly a zdraví mi ubývá, takže velice děkuji za podporu,aby Jára nijak nestrádal.S asistenty je moc rád a těší se na ně.

Zdravíme Vás a děkujeme za podporu.Jarda byl v aquaparku s asistentkou,dokonce na tobogánu.Je rád, že může „vypadnout“z domu bez matky.Těší se na odlehčovací týden a noc s asistentem.

Jára moc rád skládá puzzle,tady je v odlehčovacím pobytu s asistenty a ostatními kamarády.

Dobrý den. V měsíci dubnu Jára využíval asistence jak na doprovody domů ze stacionáře,také i k péči o sebe(hygiena, holení, koupání,úklid)cestování prostředky. Také asistence přes noc a dopomoc během dne ke zvládnutí přípravy jídla, svačiny,doprovod do stacionáře, kdy jsem byla 2dny v nemocnici.Asisteci Jára potřebuje čím dál více, jelikož já se také musím starat o sebe a svůj zdravotní stav.Děkujeme Vám velice za podporu.

Dobrý den. V měsíci březnu jsem onemocněla a tím pádem jsem byla nucena využít asistenty, kteří Járu doprovázeli  do stacionáře i na další aktivity. Jára využil odlehčovacího víkendu, který si opravdu užil, byl na autíčkách s asistentkou, maloval, skládal puzzle, navštívil zoo. Děkujeme velice za Vaši podporu. Bohužel v době mé nemoci nemám podle zákona nárok na žádnou nemocenskou.

Dobrý den. Dovoluji si opět poslat několik vět o tom, jak se má Jarda. Takže v únoru se Jára účastnil s asistenty akce v kadeřnickém salonu, kde byl ostříhaný rukou odborníka a druhý den se fotil společně s dalšími účastníky akce. Moc mu to slušelo. Bylo to úplně něco jiného než jít se ostříhat do běžného holičství. Myslím, že si to užil. Také byl na aquaparku a nově dochází s asistentkou na výtvarný kroužek „arťák“ kde se mu líbí a baví ho  poznávat různé výtvarné techniky. On tedy malovat neumí tak, jak jsme zvyklí, ale jde mu kombinovat barvy a vytváří si svoje specifické obrazy. Baví ho vymalovávat omalovánky s traktorama, autama, policií atd.

Dobrý den. Jára v lednu využívá stále asistence, odlehčovací služby a stacionář. Strávil 1noc sám s asistentkou, což se mu moc líbilo, protože si udělali spolu párty. Také chodí  s asistenty občas na aquapark, hlavně se svou oblíbenou asistentkou Ivkou. Díky Vaší podpoře si může tyhle aktivity dovolit. Děkujeme

Dobrý den. Jára se konečně dočkal Vánoc, takže velká spokojenost. Asistenci využíval převážně na odlehčovacích pobytech a také při doprovodech domů a na aquapark. Děkujeme za Vaši podporu bez které bych to sama nezvládla. Přejeme všechno nejlepší do nového roku. Miroslava a Jára

Dobrý den. Jako první bych ráda poděkovala za finanční pomoc ke koupení nových obrouček pro Járu, kterému se je podařilo rozsednout. Takže už má brýle nové. Jinak  stále už řeší Vánoce a dárky, jakmile začnou v obchodech s výzdobou a v TV reklamy na Vánoce je to docela k nevydržení. Takže je moc fajn, že může trávit čas s asistenty. Jako teď naposledy byl s asistentem Honzou na náměstí a koncertě Queenů, což byla pro něj fakt bomba a byl v sedmém nebi. Je to úžasný, že může zažít něco normálního , jako kdyby byl zdravý. Tyhle okamžiky mu zůstanou navždy, a o tom to je.

Dobrý den. Jara během měsíce října využíval jak asistence, tak jeden víkend odlehčovací službu. Zvykl si na pravidelnou asistenci při doprovodech domů autobusem a na bazén. Stále se ptá, kdy přijde asistent. Je také podstatně klidnější než býval. Děkujeme za Vaši podporu při hrazení za asistenci. S pozdravem
Miroslava Grácová

Dobrý den. Překonali jsme období posledního měsíce prázdnin, já tedy převážně v nemocnici,jsem po operaci, Jára s asistenty a na táboře. Myslím, že moc mou nepřítomnost díky asistenci nijak výrazně nepocítil, neměl žádný stres a prázdniny si určitě užil. Mně čeká ještě dlouhá cesta k relativnímu „zdraví“. Nyní se Jára zase chystá k pravidelnému docházení do stacionáře a plánuje si akce s asistenty v září.

Dobrý den. Jára se v červenci zúčastnil odlehčovací služby s asistenty Spolu. Měli výlet k vodě, relaxaci, společně si to užili. Také za ním dijížděli asistenti domů ,když jsem musela na vyšetření v nemocnici. Naplánovali si s asistentem výlet na srpen, tak se už moc těší.

Dobrý den. Jára využívá pravidelně asistence, díky Vám milí dárci. Moc děkujeme. Chodí pravidelně na bazén, na společná setkávání, využíváme odlehčovacích služeb. Čekám na operaci v srpnu a bez asistence bychom to nezvládli.

Dobrý den. Jára v květnu využívá naplno asistence, byl v zoo, na procházce po Olomouci, jezdí pravidelně na bazén. Asistenti dochází k nám domů. Mně čeká operace a léčení, takže bez asistentů bychom to nezvládli. Velice děkujeme za podporu.

Dobrý den. Chci moc poděkovat nadačnímu fondu Pečovatel za péči o nás, hlavně tedy Vám, kteří  přizpíváte Járovi na asistenci. Je to teď díky mému špatnému zdravotnímu stavu velmi těžké a hledám řešení, aby bylo o Járu celodenně postaráno. Bohužel možnosti jsou tak malé a omezené, až mně to zaráží a rozhodně mně to nedělá klidnou do budoucnosti. Takže jsem nyní vděčna za každou asistenci. Nicméně Jarda chodí na bazén a asistentem každou středu, moc se tam těší a také byl poprvé v tomto roce na výletě s asistentkou v Rapotíně vlakem do historického muzea. Tam chtěl moc jet a opravdu si to užil. Mají tam stará auta, tank, zoo, no prostě všechno, co on miluje. Zašli si i na oběd, takže velká spokojenost.

Dobrý den, Dobrý den.

Dobrý den. Tak konečně se mi podařilo sehnat Járovi asistenta po 2 měsících.  Po covidu mám vážné zdravotní problémy a musím je řešit. Takže asistence je pro nás již nezbytná, čímž velice děkuji za Vaši finanční podporu. Asistenci nyní  Jára využívá v době, kdy já docházím k lékařům. Využíváme i odlehčovací služby, také i nyní během jarních prázdnin. Bude to asi běh na dlouhou trať, doufám že bude lépe.

Dobrý den. Chtěla bych poděkovat za podporu během prosince a ledna. Hlavně za dárečky pro kluky i pro mne na Vánoce. Moc nás to potěšilo i překvapilo. Také díky sbírce má Jára inhalátor, který používám nyní i já, neboť můj zdravotní stav se výrazně zhoršil po prodělání covidu. Bohužel asistenta se nepodařilo sehnat ani v lednu. Takže je to vše velmi náročné a hledám nějaké řešení, abych se mohla léčit a o kluky bylo postaráno. J

Dobrý den. Nacházíme se v tíživé zdravotní i finanční  situaci díky covidu, úhradám za energie a nemožnosti asistence(karanténa). Troufám si říct, že takovou situaci jsem doposud nezažila, absolutní bezmoc. Jára díky nedostatku kyslíku u covidu má zřejmě následky, čekáme na EEG. Je možné, že se mu znovu spustí epileptické záchvaty. Volala jsem dvakrát pohotovost i díky svému stavu a nedostatku kyslíku.  Navíc naše asistentka nám oznámila, že končí a možnost náhrady zatím není. Takže vůbec netuším, co bude dál. Dětem se snažím vysvětlit, že zdraví a bydlení je přesnější než dárky. Snad to přijmou, ale upřímně, dobře mi z toho není. Hlavní teď je, abych se dala zdravotně do pořádku a také vyřešila naše zdravotní komplikace po covidu. Mám ale obavy, že bez asistence to asi moc nepůjde.

Dobrý den. V měsíci listopadu Jára s asistentkou cestoval ze stacionáře domů. Ozdobili spolu okno na Vánoce v pokojíčku. Jára se na Vánoce moc těší, já tedy už méně díky finančním problémům, které nám způsobil dodavatel plynu. Takže jsem byla nucena odhlásit veškeré aktivity, včetně docházky do stacionáře. Další překvapení bylo, že nám asistentka oznámila, že končí, taktéž z finančních důvodů a poslední kapkou je covid, s kterým nyní už týden bojujeme. Tak vůbec netuším, co nás čeká.

Zdravíme Vás všechny velice. S Jardou jsme celý říjen doma, bohužel byl nachlazený, a pak máme obavy z nákazy,takze nikam nechodíme. Jen díky asistentce mužem trochu fungovat. Jezdí za Jardou, povídá si s ním a tráví s ním trochu času, abychom to zvládli.

Dobrý den. Jára byl s asistentkou v parku,kde  tvořili pískové obrázky. Jára se na asistentku vždy těší. Hlavně, jak si budou spolu povídat.

Dobrý den. Zdravíme z prázdnin. Většinou jsme a Jardou doma, ale podařilo se nám domluvit se s asistentkou a Jara jel s ní na výlet do Lednice. Tak měl velký zážitek a velká spokojenost.

Jára uskutečnil super akci s asistentkou, návštěvu veterán arény. Takže byl nadšený. Také spolu vařili, byli na zmrzlině.

Zdravíme Vás a děkujeme za Vaši podporu v úhradě asistenčních hodin pro Jardu. Jára je spokojený, těší se na každou asistenci. Hodně si povídá s asistentkou, na což já už mnohdy nemám sílu. Naplánovali si výlet, byli na procházce, také spolu jezdí na testování. Je to velká pomoc a už si bez asistence nedokážeme život představit. Jára si dokonce začal uklízet pokoj s pomocí asistence, takže velká spokojenost i za mně. Snaží se a i více pomáhá doma. Pěkné dny přejeme a velký dík.

Dobrý den. V měsíci dubnu trávíme s Jardou čas převážně doma. S asistentkou byl na výletě u jezera a v lese. Je s ní rád a těší se na ni, rád si povídá, takže je to moc fajn, když přijede. Jinak mi pomáhá na zahradě a taky ho začalo bavit pomáhat v kuchyni. S asistentkou již párkrát spolu vařili, je to změna a pro něj moc fajn.

Dobrý den. Srdečně Vás pozdravujeme s Jardou. Jára tráví coronavirové dny doma, velkým odlehčením je pro nás pomoc asistentky, která Járu vytáhne ven na procházku. Posledně spolu vařili a moc jim to šlo, je to úplně nová zkušenost a Jardu to moc baví, protože je to úplně něco jiného než s mámou. Vždy se domluví s asistentkou, co budou dělat. Je to velká pomoc a pro Jaru nyní jediná možnost kontaktu. Jara nemůže být očkovaný, tak jsme nuceni čekat, až se situace změní, snad k lepšímu. Přejeme poklidné Velikonoce.

Dobrý den všem. Jsme a Jardou stále doma a už jsem z toho unavená. Jarda nikam ani chodit už nechce. Škola pro mladšího bratra také stále zavřená, takže je to vyčerpávající.  Je pro mne vysvobození, když přijde 2krat-3krat do měsíce asistentka a můžu mít pár hodin PRO sebe a Jardoveho bráchu. Asistentka si hodně s Jardou povídá a byli spolu na výletě u místního jezera.


Velice Vás všechny zdravíme. Jára se konečně dočkal Vánoc, byl hodně spokojený. Díky asistenci jsem zvládla přípravy, nákupy i dárky. Jara oslavil své 27.narozeniny,dostal krásný dort, opravdu si to užil. Závěr roku jsme měli smutný, protože nás opustila naše patnáctiletá labradorka Sárinka, byla již hodně nemocná. Tak snad bude v novém roce lépe. S přáním všeho dobrého v novém roce Jára s mámou.

Dobrý den. Zdravíme Vás a děkujeme za Vaše příspěvky na asistenci pro Járu. Jára se moc těší na Vánoce, stále o nich mluví, vystřihuje si obrázky hraček a lepí je pro Ježíška. Má rád zimu a chce, aby sněžilo, což tedy zařídit neumím. 😆Oba kluci jsou doma, takže je to velmi náročné. S asistentkou byli na výletě v lese, to byl moc spokojen. Je rád, že může jít někam běž mámy a já si taky potřebuji vyřídit své věci, nakoupit, dělat úkoly s druhým synem. Tak se držte, my musíme taky.

Dobrý den. Zdravíme Vás opět v koronavirovém čase. Jara teď nikam nechce chodit, má strach, aby něco nechytil. Takže sedíme doma. Snaží se trochu pomáhat, právě loupe ořechy, to ho moc baví, jen už není co loupat a těžko se mu vysvětluje,že musíme tedy někde sehnat další. Druhý syn je také doma, takže opět učení doma, vaření, praní atd. Pořád dokola, no docela blázinec. Jsem fakt vyčerpaná. Naštěstí díky asistenci můžu jít v klidu nakoupit, jinak nevím, jak bychom to dělali. Takže ať to všichni ve zdraví přežijem. Mirka

Všechny Vás moc s Jardou zdravíme. Jára začal opět chodit do stacionáře, už se moc těšil a stále se ptal, kdy půjde. Také se mu snažím zprostředkovat jeho oblíbené aktivity(kino, výlety, bazén) díky asistenci to lze. Bohužel opět musíme chodit s rouškou, což Jarovi vadí, ale už tak nevyvádí jako z počátku. Tak snad tu koronavirovou dobu bez úhony přežijeme a to samé přeji i Vám. Máma a Jára

Dobrý den.Velice Vás s Járou zdravíme a děkujeme za Vaši podporu.V srpnu Jára využil asistenční služby při výletech.Navštívil dinopark ve Vyškově,Floru Olomouc,vyzkoušel si minigolg .Pracovali jsme na zahradě,tak se snažil pomáhat co bylo v jeho silách a možnostech.

Zdravíme všechny v době prázdnin,které trávíme povětšinou doma.Jára byl trochu nemocný,ale podařilo se nám uskutečnit výlet s asistentkou a také proběhly nějaké asistence doma,když jsme potřebovala nakoupit,k lékaři atd.Takže jsem velice vděčná za pomoc asistentky,s kterou Jára vychází v pohodě.

Zdravíme Vás konečně v trochu klidnějším čase .Jára má novou paní asistentku,se kterou jsme společně podnikli výlet do Luhačovic.Byl to moc příjemně strávený čas,Jára byl hodně spokojený,dokonce jsme mu domluvili i klasickou  masáž zad,kterou zažil poprvé v životě a moc se mu líbila.Já se mohla více věnovat mladšímu synovi,bylo to opravdu moc fajn a trochu jsme si odpočinuli.Díky Vám za Vaši podporu,bez které by to nebylo možné.Přejeme krásné dny.Máma s Járou

Dobrý den.Všechny Vás pozdravujeme a děkujeme za podporu.Podařilo se mi sehnat pro Járu asistentku,takže opět může využívat služeb.Mohla jsem si konečně zajít k zubaři a na mamografické vyšetření.Jára byl na výletě na kole a také po dlouhé době ve městě.Pomalu se dostává do normálu a je klidnější.Tak snad už bude v pohodě.

Vážení přátelé, moc Vas pozdravujeme v této nelehké době,kdy jsme nuceni zůstat doma. Jára nechce nosit roušku, takže jsme nuceni pohybovat se pouze po domě a zahradě. Asistenční služby využívat nemůžeme , jednak z nedostatku asistentů a také ze zdravotních důvodů Jardy, který není ani očkovaný, takže by nákaza měla pro něj fatální následky. Po pravdě jsem už na hranici svých možností. Navíc i mladší bratr je doma, takže o to je to náročnější. Problémem se stal i běžný nákup, který řeším s pomocí druhého syna(11let),který chodí do místního obchodu alespoň pro základní potraviny. Dvakrát mi větší nákup dovezla známá. Jarda to celkem těžce nese, chce do stacionáře a někdy i 2 dny nevyjde z pokoje. Tak doufám, že to brzy skončí.

máma

Vážení dárci,moc Vás pozdravujeme a děkujeme za Vaši finanční podporu k úhradě asistence pro Járu.V únoru se nám moc nedařilo,hlavně tedy mně,mámě,prodělala jsem zápal plic a stále to není dobré,Járův brácha marodí stále dokonce i naši asistentku zklátila na týden viróza,ale snažila se nám to vynahradit.Díky asistenci ty nemoce zvládáme jakž takž,můžu klukům jet nakoupit jídlo,léky.Už aby to bylo za námi.Musíme doufat.

Chci velice poděkovat Nadačnímu fondu za nabídku darování staršího auta.Hlavně slečně Milfortové,která osobně přijela a své auto nám předala. Děkujeme moc.Bohužel stále nám zamítá ÚP žádost o příspěvek na auto,přestože auto je pro nás nezbytné. Podle tabulek stále Jára nemá nárok,přestože sám nikam nedojde, ani se neorientuje a bez asistenta není schopen žádného pohybu mimo domov.Tak snad nám bude ještě autíčko ještě chvíli sloužit.

Všechny moc zdravíme.Prožili jsme poklidné vánoční svátky a doufám,že Vy také.Jára byl moc nadšený z dárků,stále obdivuje skupinu Queen a dárky byly převážně v tomto duchu,takže byl opravdu spokojen.Díky asistenci si také užil i aktivity na vánočních trzích,byl trochu nemocný,ale zvládli jsme to s asistentkou v pohodě.Díky Vám.Děkuji a přejeme v novém roce hodně pohody,štěstí a lásky.Mirka a Jára

Všechny Vás moc zdravíme a přejeme krásný advent.Jára Vánocemi žije pomalu od října,takže to slyším pořád „kdy už budou ty Vánoce?“a co by všechno chtěl od Ježíška.To by k nám musel ten Ježíšek přijet kamionem.Asistentka nám pomáhá s úklidem,také i při přípravě vánočního cukroví.Zdobili spolu perníčky,to Járu moc bavilo.Ozdobili okno v pokojíčku.Díky asistenci si mohu trochu vydechnout a nejsem na vše sama a Jára se zabaví a spokojen. Také novinka,máme koťatko,našli jsme ho v lese,kam ho vyhodili nějací bezcitní „lidé“.Pro Járu je to úžasná zkušenost a má ho rád.Takže moc děkuji za Vaši podporu a podporu nadace Pečovatel.Takže už aby ty Vánoce byly.

Zima se blíží a Jára stále častěji mluví jen o Vánocích,dárcích a cukroví.Má Vánoce moc rád a plánuje si celý rok,co potřebuje,co by chtěl.Hlavně traktory,kombajny a kytary.A jak potřebuje nutně letět do USA pro kytaru.Naše asistentky mu nadále pomáhají.Jára byl v kině a v posilovně,hodně se mu líbila procházka lesem.Moc rád si povídá a je velmi vděčný,když mu asistentka čte pohádky.Hlavně Krkonošské pohádky,ty miluje.

Dobrý den.Všechny naše příznivce velice zdravíme.Járovi se začala opět pomalu rozjíždět asistence po prázdninách,tak uvidíme,jak to půjde. S asistentkou máme bezproblémovou komunikaci a snaží se nám vyhovět. Velkým zlomem je v Járově dalším životě skutečnost,že ukončil vzdělávání a nyní bude pouze využívat sociální placené služby,takže si velice vážíme Vašich příspěvků na asistenční služby, které jsou pro Járu nezbytné k jeho fungování v životě a bohužel finančně nákladné.Jára byl s asistentkou na procházce po městě,zašli na zmrzlinu,je fajn,když může ven „sám“ a užít si bez mámy.Přejeme krásný podzim.

Pozdravujeme všechny.Během prázdnin je Jára doma,občas mi pomáhá mi na zahradě ,hraje si v pokoji a pouští muziku.Asistenci nevyužíváme,jsou prázdniny a naše asistentka má prázdniny také.Takže se uvidíme až v září.

Milí přátelé,

v měsíci červnu Jára úspěšně ukončil závěrečnou zkouškou praktickou školu.Byla to velká sláva,velké nervy,ale nakonec vše dobře dopadlo a řádně to oslavil se spolužáky, vyučujícími i s rodinou.Tímto Járovo vzdělávání končí,nechce dál chodit do školy.S asistentkou to oslavili výletem do Zoo v Praze,to se mu velice líbilo,až na ta šílené vedro okolo 40 stupňů!Takže přijel úplně vyřízený,ale plný zážitků.Pražská zoo je opravdu super.Na prázdniny se moc těší,asistenci během prázdnin bohužel mít nebudeme,protože asistentka má také své aktivity a náhradníka se nepodařilo zajistit.Možná nějaké hodiny v srpnu.Jinak Jára v září nastupuje do stacionáře,kam se moc těší,má tam již nějaké známé i ze školy.Návštěvy budou závislé na našich finančních možnostech,protože jde již o placenou soc.službu.Tak doufám,že alespoň 2krát do týdne Jára bude stacionář navštěvovat.Jinak zůstává doma s mámou.Tak užívejte letních dnů!Jára a máma.

Zdravíme a zasíláme opět informace,jak se nám daří.Velice děkujeme Vaši podporu a za pomoc  Nadačního fondu.Jára se už moc těší na prázdniny, že se nebude muset učit. S asistentkou navštívili veteran arenu,protože Jára miluje stará auta.Asistentka ho nadále doprovází při cestování ze školy domů.

Velice všechny s Járou pozdravujeme.V měsíci dubnu se Jára seznamoval s novou asistentkou,která ho doprovází ze školy domů.Svátky velikonoční si užil dostatečně,barvil vajíčka ve velikonoční dílně,pekli jsme beránka a perníčky.

Zdravíme všechny naše podporovatele.Začíná teplo,tak se nám podařilo vyjet za vesnici na kole a trošku se projet.Bylo to fajn.Jára pořád chce zimu a aby sněžilo,chce topit a  nadává na teplo.Tak doufám,že nám tu zimu nepřivolá zpátky.Mějte se fajn a užívejte sluníčka.

Všechny velice pozdravujeme a děkujeme za Vaši podporu.Konečně se začíná probouzet jaro,a tak Jára tráví více času venku s asistenty.V přírodě je fajn a Jára má procházky moc rád.Takže pokud to jen trochu jde,jdeme  k rybníku nebo do parku.Jára vnímá jak nám lezou tulipány,kvetou sněženky,kočičky.Mějte se jarně a užívejte přírody.Mirka a Jára.

Zdravíme všechny spřízněné duše v novém roce.V lednu Jára  trávil podstatně více času s asistenty.Zúčastnil se posezení v restauraci s podobně hendikepovanými kamarády.Mohl si dát pivo a byl velmi spokojený,že se mohl pobavit.Také si s asistentem naplánovali den spolu,abych si i já mohla odpočinout a věnovat se i mladšímu synovi. Byli na procházce,uklízeli pokojíček.Díky Vám za Vaši podporu.S pozdravy máma a Jára.

Zdravíme všechny dárce a děkujeme za Vaši přízeň.Také děkujeme za podporu Nadačnímu fondu Pečovatel,díky němuž může Jára uskutečňovat svoje aktivity.V prosinci se Jára zabýval především přípravami na Vánoce,které hodně prožívá.S asistentem navštívili vánoční trhy na náměstí,také ve škole Vánoční jarmark a trávili spolu čas během dopravy domů.Naší největší událostí byla oslava  Járových 25.narozenin.Všem Vám přejeme do nového roku lásku,pohodu a souznění.Mirka a Jára

Chceme všem dárcům velice poděkovat.Jára díky Vaší podpoře může nadále využívat asistenčních služeb k doprovodům domů a na akce,které ho zajímají,neboť sám by to nezvládl.Máme nového pana asistenta a Jára je opravdu nadšený,neboť si padli do noty a plánují spolu aktivity jako např.výlet po okolí Přerova,procházka předvánočním náměstím se stánky,laserová aréna a především návštěva filmu „Bohemian Rhapsody“z čehož byl Jára velice nadšený neboť Queeny miluje.Přejeme Vám všem poklidné vánoční svátky.

Všechny Vás moc pozdravujeme.Jára navštěvuje školu a nadále nám velmi pomáhají asistenti,zejména s doprovody ze školy domů.Jára má nového asistenta a hodně si rozumí a plánují co podniknou.Protože bylo ještě pěkné počasí,udělali jsme si výlet do Frenštátu pod Radhoštěm a prošli si naučnou stezku“ Beskydské nebe“.

Začal nám poslední rok v Praktické škole.Jára to zatím zvládá jakž takž,i když se mu moc nechce.Nejde u něj o klasickou výuku matematiky,češtiny atd,má individuální vzdělávací plán. Jde v jeho případě o zvládání soběstačnosti.Zvládá práce na zahradě,práce v kuchyňce s dopomocí asistentů a paní učitelek.Také nám velmi pomáhají asistentky s doprovody ze školy domů a asistencí na akcích pořádaných  občanským sdružením pro lidi s mentálním postižením(letní kino,posezení v restauraci samozřejmě bez rodičů atd.)

Asi hlavní událostí v životě Járy je teď zkoušení pracovního uplatnění  s dopomocí asistentů.Je šikovný,velmi se snaží,chce pracovat a baví ho to,jen potřebuje vedení a zpětnou vazbu,tedy asistenta,který mu bude říkat co dělat a jak.Zatím zkoušíme,co by ho bavilo,taky jak dlouho u práce vydrží (např. zaleje 2 rajčata a už je hotovo,už to mám,jsem unavený a jdu domů).Hodně nás překvapil u úklidu dřeva,které sám nařezal,uklidil a ptá se,kdy zas půjde do práce.U těchto lidí je velmi těžké najít nějaké uplatnění na trhu práce,takže budeme doufat.

Zdravíme všechny dárce,kterým děkujeme,že může Jára realizovat své aktivity.V srpnu jsme byli povětšinou spolu doma,na zahrádce,občas kolo.Jára si užíval volna a nicnedělání.S asistentkou měli výlety:navštívili klášter ve Šternberku,také bobovou dráhu,z čehož jsme byli všichni pěkně vykulení,protože Járovi uletěla při sjezdu čepice,ale vše dobře dopadlo,čepice se našla.Járovi se to moc líbilo.Takže očekáváme zářijový nástup posledním rokem do praktické školy.

Pozdravujeme všechny o prázdninách.Jára je moc rád,že nemusí do školy a může ráno vyspávat.Týden dojížděl do stacionáře,kde měli bohatý program a taky výlety do okolí.Asistentky ho doprovázely domů,aby si máma mohla odpočinout.Největší zážitek byl na výletě s asistentkou Ivanou,když vyjeli na kolech do cukrárny.Zvládli to bezvadně a Jára byl moc nadšený,že jede bez mámy.

Jára se v květnu už hodně těšil na prázdniny a moc se mu do školy nechtělo.Navštěvoval kroužek cestování a také byl s asistentkou Barborou na některých zajímavých místech v Olomouci,mezi něž patří i obchodní centrum Šantovka,kde byl Jára nadšený z výstavy obrazů,u kterých se mohl vyfotit se svým oblíbencem Mercurym.Nadále navštěvoval každou středu minigolf pokud to jen šlo s počasím.

Jára chtěl vyzkoušet něco nového.S pomocí asistentky vyrazil na minigolf a byl velmi nadšený a moc ho to bavilo. Takže by to rád opakoval v blízké době zase.Navíc se potkal s příjemnými mladými lidmi svého věku,bavil se s nimi a také hrál,což by sám nikdy nezažil.Jen díky asistenci si může uskutečnit některé svoje sny a plány.Takže velká spokojenost na jeho straně a velké díky.

Dobrý den.Květen je nádherný měsíc,všechno kvete a ani Jára nesedí doma,ale bývá hodně venku.Díky asistenci podniká akce po městě:jezdil s asistentkou na koloběžkách po dětském dopravním hřišti(chlubil se že jezdil občas na červenou),také asistentka doprovází Járu častěji ze školy domů a pomáhá mu zvládat cestování městskou dopravou.

Jára se s nadšením zúčastnil „Pálení čarodějnic“kde si to vážně užil i s taneční zábavou do pozdních večerních hodin.Moc děkujeme za podporu.Mirka(máma).

Jára má velkou radost z oblečku Freddieho Mercuryho.Také absolvuje pravidelně každý čtvrtek procházky po městě spolu s asistentkou byl na zmrzlině,kterou si sám koupil.